miercuri, 28 martie 2012

Five o'clock... cu stil

Azi am reusit sa inramez goblenul ceas dupa multe cautari, ezitari si adaptari ale ramei potrivite.



Si am sarbatorit cu un ceai la ora cinci, pentru care am pregatit in premiera faimoasele prajiturele englezesti "scon". Am avut norocul sa gasesc gratuit pe Amazon o carticica de retete pentru aceste prajiturele pe care am pus-o bine in biblioteca mea virtuala Kindle (pentru PC) cu gandul ca o sa vina vremea sa le incerc. Dupa ce am studiat cu atentie pe YouTube cum se face :) mi-am zis ca astazi am un motiv bun sa incerc si eu reteta de Pear Scones. Am ramas uimita cat de repede se fac si ce gustoase au iesit. Singurele probleme au fost ca am pus prea multe pere si nu le-am maruntit suficient, iar portionarea a fost cam generoasa; au iesit niste bucati uriase, ca pentru pofticiosi, pe care a trebuit sa le tin mai mult la cuptor.


Dar pentru o prima incercare ma declar multumita :) Am savurat alaturi de ceai rosu (rooibos) cu lapte. Mmmmm! Acum inteleg de ce englezii nu rateaza niciodata ceaiul de la ora 5 :)))


Pentru cei care se incumeta, iata si reteta:

260g faina
60g zahar
2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita scortisoara
1 praf de sare
75g unt (am folosit un unt mai putin gras - 62%)
1 ou
110g smantana (12% grasime)
1 ceasca de pere taiate

Cuptorul trebuie preincalzit la 190 de grade Celsius.
Am amestecat intr-un bol faina, zaharul, praful de copt, scortisoara si sarea; am facut-o cu un tel, ca sa inglobeze cat mai mult aer. Am adaugat untul taiat in bucati mici, am acoperit cu amestecul de faina si apoi l-am inglobat prin miscari de faramitare cu degetele, trecandu-le mereu prin faina de jos in sus, din nou cu rostul de a aera amestecul. Incepe sa arate ca faramiturile mici de paine. Intr-un alt castron am batut oul cu smantana pe care apoi le-am adaugat in aluat si le-am amestecat; am ales o furculita pentru asta, tot in ideea de a nu batatori prea mult aluatul. Se omogenizeaza bine si daca ti se pare ca a ramas faina neinglobata, poti adauga cateva picaturi de lapte. Am adaugat si perele, le-am amestecat bine cu furculita si apoi am luat aluat cu lingura si am pus in tava. Sfatul meu este sa dai lingura prin faina inainte sa iei aluatul din castron, altfel va fi greu sa-l asezi in tava. Dupa 15 minute de copt ar trebui sa fie gata; le poti verifica daca sunt rumene. Mi-ar fi iesit mai multe prajiturele daca nu portionam asa de generos; eu le-am copt mai mult si le-am verificat cu scobitoarea :)

Succes!

4 comentarii:

  1. Oaaaau, vrei sa zica ca acela e un goblen? Am tot respectul pentru toti aceia care se incumeta sa faca un goblen iar ce vad eu aici e chiar deosebit. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ina! Ei da, putem spune goblen, desi e mai mult cross-stich (punct in cruce), dar este si punct de goblen si punct in urma acului acolo.

      Ștergere
  2. Arata bine si ceasul si prajitura! Felicitari!
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Melly! Foarte apreciate au fost. Azi am copt o tarta cu pere, gustoasa si ea, dar mi s-a cerut sa mai fac totusi Pear Scones :)))

      Ștergere